Reptile Forums banner
Status
Not open for further replies.

Nowy opiekun pytona królewskiego zdezorientowany! Linienie czy roztocza?

12K views 38 replies 7 participants last post by  ThatCornSnakeGuy  
#1 ·
Cześć, "krótki" opis, dostałem tego pytona królewskiego 1½ miesiąca temu,
wczoraj zauważyłem kilka czarnych plam, więc oczywiście wpadłem w panikę i martwiłem się, czy to mogą być roztocza.
Nie mam doświadczenia, więc zadzwoniłem do weterynarza i chcieli zobaczyć węża i rozumiem to.
Doszedłem już do wniosku, że się martwię i najprawdopodobniej to tylko linienie z powodu podróży, wieku/czasu, nowego miejsca, papieru do łupin kokosa, zjedzenia 2 szczurów i już urosło, obronne/nerwowe po zmętnieniu oczu, pudełko z wilgotnością stale, biało-szare/czarno-niebieskie oczy, brak pełzania lub wybrzuszeń od roztoczy na wężu lub w misce z wodą, pocieranie wilgotnym papierem, dołki cieplne lub podbródek.

NIE próbowałem moczenia i ściskania.
Czy powinienem traktować to jako roztocza, czy po prostu przesadzam?

Proszę, pomóżcie nieświadomemu opiekunowi! 🥴😵‍💫
Image

Image

Image

Image

Image

Image

cud be she
Image

#3 ·
Jeśli podejrzewasz obecność roztoczy (i tak jak autor powyżej, nie widzę na tych zdjęciach nic, co by je przypominało), weź pojemnik RUB, który pomieści węża, zrób kilka otworów wentylacyjnych i napełnij go letnią wodą (jeśli wydaje się ciepła dla Twoich ciepłych dłoni, to znaczy, że jest za ciepła) do głębokości, która ledwo zakryje jego ciało. Umieść węża w pojemniku na pół godziny i zobacz, czy coś z nogami nie wypłynie w wodzie, gdy wyjmiesz węża.

#5 ·
Jeśli podejrzewasz obecność roztoczy (i tak jak autor powyżej, nie widzę na tych zdjęciach nic, co by na nie wyglądało), weź RUB, który pomieści węża, zrób kilka otworów wentylacyjnych i napełnij go letnią wodą (jeśli wydaje się ciepła w twoich ciepłych dłoniach, to znaczy, że jest za ciepła) do głębokości, która ledwo zakryje jego ciało. Umieść węża w środku na pół godziny i zobacz, czy coś z nogami nie wypłynie w wodzie po wyjęciu węża.
Po prostu martwię się za bardzo 😅 świetna wskazówka, łatwa i naturalna, dziękuję!

#7 ·
Nigdy nie napełniaj kąpieli węża ponad ciało, w przeciwnym razie wąż mógłby wpaść w panikę z powodu wysokiego poziomu wody i utonąć lub zachłysnąć się wodą, powinieneś napełnić do poziomu nieco poniżej połowy ciała węża, a jeśli są roztocza, zobaczysz ten sam rezultat.

#9 ·
Nigdy nie napełniaj kąpieli węża ponad ciało, w przeciwnym razie mogłoby to spowodować, że wąż wpadnie w panikę na wysokim poziomie wody i utonie lub aspiruje wodę, powinieneś napełnić do nieco poniżej połowy ciała węża, a jeśli są roztocza, zobaczysz ten sam wynik.
Niezwykle mało prawdopodobne, ponieważ wszystkie węże potrafią pływać i są więcej niż zdolne do wspinania się z głębokiej wody.

Save
#36 ·
Ponieważ to ja zasugerowałem, żeby dać wężowi kąpiel, pozwólcie, że wyjaśnię mylące i nieprawidłowe posty, które pojawiły się później.

Głębokość wody nie jest istotna i najlepiej, żeby zakrywała przynajmniej ciało węża. Węże są doskonałymi pływakami, nawet królewskie, więc nie ma potrzeby obawiać się utonięcia. Są również doskonałymi wspinaczami i mogą łatwo wspiąć się z wanny, dlatego zasugerowałem RUB, aby wąż mógł być zamknięty bez obawy o ucieczkę. To jest w porządku dla 4-metrowego pytona królewskiego, ale w przypadku 8-metrowego boa wanna jest normalnym miejscem do kąpieli tak dużego węża. Rozumie się samo przez się, że jeśli używasz wanny do kąpieli węża, powinieneś przy nim zostać, aby upewnić się, że nie ucieknie.

Jeśli chodzi o ochładzanie się wody... w ciągu 30 minut spadek nie jest na tyle istotny, żeby spowodować problemy u węża. Jeśli wąż ma roztocza, zobaczysz je w wodzie na długo przed upływem pół godziny, więc możesz wyjąć węża, osuszyć go, a następnie umieścić w sterylnej obudowie podczas leczenia zarówno węża, jak i terrarium. Proces zabijania roztoczy był wielokrotnie omawiany na forum, więc po prostu poszukaj użytych produktów.

Z dostarczonych zdjęć wynika, że ciemne plamy to po prostu zabarwienie łusek, a nie roztocza.

#37 ·
Najwyraźniej roztocza Taurrus są świetnym sposobem na pozbycie się roztoczy węży, mają one zjadać roztocza na wężu i wokół terrarium, a następnie same obumierają. Słyszę o nich po raz pierwszy, ale jeśli działają zgodnie z przeznaczeniem, to chyba świetny sposób leczenia, chociaż wydają się trochę drogie.

#38 ·
Najwyraźniej roztocza Taurrus to świetny sposób na pozbycie się roztoczy węży, mają one zjadać roztocza na wężu i wokół terrarium, a następnie same obumierają, słyszę o nich po raz pierwszy, ale jeśli działają tak, jak powinny, to myślę, że to świetny sposób leczenia, chociaż wydają się trochę drogie.
On nie ma roztoczy, pomylił plamki czarnego pigmentu z roztoczami

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.